Friday, February 25, 2011

Bagaimana nak bagitahu ibu "Ibu, Saya Mahu Kahwin"

Kring! Kring!

"Hello, apa masalah anda yang boleh saya bantu?".

"Terima kasih kerana sudi dengar masalah saya. Saya ada masalah besar ni. Umur saya dah 33 tahun. Belum berkahwin. Tapi saya dah ada calon yang ingin saya kahwini. Ibu bapa saya tak pernah tanya bila saya nak kahwin sedangkan saya nak kahwin tapi tak tahu macam mana nak bagitahu mak ayah saya. Ada tips tak?".

"OK, masalah besar ni encik. Nak kahwin tapi malu. Calon ada tapi bingung fikirkan cara untuk meluahkan perasaan mahu kahwin pada ibu bapa sendiri. Ok, kita tanya apa pendapat ustazah."

- Ini sebahagian luahan masalah pendengar Sinar FM pagi [Rabu kot] yang kebetulan menjemput Ustazah Siti Nor Bahiyah sebagai tetamu khas di studio. Saya dah olah sikit dialognya.

Dulu-dulu, kawan perempuan saya (my girlfriend) pun ada luahkan perasaan tertekan sebab ibu tak pernah tanya bila nak kahwin sedangkan dia dah ada rasa tergedik-gedik nak kahwin. Kekasih pun macam dah sedia nak dinaikkan pangkat jadi suami.

Ok, dalam kedua-dua kes, tak kira lelaki atau perempuan punya masalah mahu luahkan "Mak, saya mahu kahwin dengan *****,". Malu kerana segan, atau memang spesies pemalu. [bercinta bagai nak rak tu tak malu pula ye!].

Ustazah Bahiyah menjawab:

1. Gunakan bahasa kiasan untuk memberitahu ibu bahawa anda sudah punya calon yang boleh dibuat isteri/suami.

2. Jika tak mampu untuk sampaikan sendiri, gunakan orang tengah dari kalangan keluarga. - Kakak, abang, adik, nenek.

3. Perkenalkan calon isteri/suami secara beransur, ie melalui gambar. Jangan terus bawa calon jumpa ibu bapa secara mendadak kerana kebanyakan ibu tidak suka ada perempuan lain dalam hidup anaknya secara tiba-tiba melainkan ibu pernah tahu dan ikuti perkembangan hubungan anaknya. - Dalam kes ini, ibunya tak pernah tahu akan hubungan anak tersebut dengan calon pilihan hatinya.Mahu tahu lebih lanjut, cuba tanya pada kakak/abang/Siti Nurhaliza/Ziana Zain atau Ally Iskandar yang baru bertunang tu....

*Kawan saya dah selamat kahwin, nanti saya tanyakan tips dia pulak :).

~Uniknya manusia bila sebahagian besar yang belum berjumpa "teman sejiwa" (soulmate) tertekan kerana sering terkena bedilan soalan "bila nak kahwin? kahwin lambat-lambat nanti susah beranak" , sebahagian kecil yang lain tertekan kerana tidak pernah diusik soalan yang sama.

***********TAWARAN ISTIMEWA PEMBELI FULLPACK SHAKLEE**********************

Hadiah Utama
Product Shaklee bernilai RM1000


Hadiah Bulanan
2 x Fullpack set A
1x Voucher Disc penginapan di Marriot / Renaissance


Apa yang perlu anda lakukan?

1. Anda hanya perlu membuat pembelian minimum sebanyak RM200 (tidak termasuk kos pos) dalam satu invois menggunakan ID saya 840945 dan layak menyertainya. Ini adalah anjuran GBS - Geng Shaklee Trial Pack.
2. Pembelian melebihi RM400 melayakkan anda mendapat dua cabutan, RM600 untuk 3 cabutan dan seterusnya.
3. Jika anda membuat pembelian secara walk in, pastikan anda membeli di branch yang disahkan oleh Shaklee dan bukan dari mana-mana mereka yang menyimpan stok (Shaklee tidak menyediakan stokis) dan sms kan kepada saya di  019-9598249 atau email tuankalsum[at]gmail.com : Nama , No telefon dan Sales Order No yang ada dalam invois belian.
4. Cabutan bagi hadiah bulanan ialah seramai 3 orang dari senarai pembelian di mana kami menyediakan 2 set untuk Multivitamin, b com dan Vitamin C serta seorang akan memenangi Voucher Disc Percutian/ Penginapan Di Marriot/ Renaissance.
5. Tiada slogan atau soalan yang perlu dijawab.
6. Cabutan akan dibuat setiap bulan dan BERITA HEBAT : Pemenang hadiah bulanan LAYAK untuk menjadi pemenang hadiah UTAMA. Inilah BONUS BERGANDA! Bermakna walaupun anda telah menjadi pemenang hadiah bulanan , anda masih berpeluang memenangi hadiah UTAMA.
7. Lebih banyak pembelian lebih banyak peluang!
8. Punya kekangan untuk membeli vitamin fullpack? Inilah peluang mengajak adik beradik atau opismate anda berkongsi duit dan membeli vitamin bersama. Beli vitamin secara fullpack, dan anda boleh bahagikan kepada rakan / adik beradik yang dikongsi. Mana tahu anda memang? Hadiah juga boleh dikongsikan bersama! Gandakan kegembiraan anda dan adik beradik/rakan kongsi anda!!!!
9. Jangan tunggu lagi. Pernah dengar iklan Peraturan 88: Sukakannya! Gandakannya! Bermula 23 Februari 2011- 30 April 2011.

No comments: