Thursday, February 10, 2011

B12 dan Asid folik untuk ibu mengandung elak spina bifida pada bayi

Jalan-jalan di laman pakcik google, terjumpa artikel menarik di sini. Berkenaan pembedahan prenatal bagi bayi yang mengalami masalah spina bifida. Risiko spina bifida boleh dikurangkan jika ibu yang hamil mengambil B12 [2.4mg minimum] dan asid folik 400 mikrogram, setiap hari!

Jadi, ibu-ibu yang takut makan vitamin dengan alasan takut bayi jadi besar, kena pertimbangkan kesan kekurangan vitamin ini ye :).

~Set A Shaklee [Vit C, B complex (ada B12) dan Vitalea (ada asid folic)] sesuai untuk ibu mengandung.
Bukan untuk ibu mengandung je, yang tak mengandung pun boleh.

Set A boleh dikatakan set yang universal kerana boleh dikongsi semua orang. Kalau saya, beli sorang-sorang, makan ramai-ramai. Saya makan, mak ayah pun makan, adik yang tengah belajar tu pun makan. Jadi, tak perlu susah hati membazir vitamin beli mahal-mahal sebab makan tak habis kerana kongsi-kongsi makan macam ni, mesti habis punya. Sihat bersama-sama kan :).



2 comments:

a m l y n y x said...

hok aku tau asid folik ghama lg bleh make, hok ore xleh telan tu obimin. maybe sbb size dio besar skit kot. sabit tu la klu ore2 kapong dio xse make obimin sbb takut baby besar kih size obimin 'besar'. ihihik.

~masalifah~ said...

keh obimin tu besar ko? hahaha. tak ku sangka gitu sejarahnya.