Sunday, April 15, 2012

Kisah dari Al-Quran: Doa Nabi Zakaria dan Imran untuk mendapat anak soleh

Kisah Imran, Maryam, Nabi Zakaria, Yahya, dan Isa ini diceritakan dalam surah Al-Imran, ayat 33-55.

Maryam dilahirkan dalam keluarga Imran. Sebelum kelahirannya, ibunya telah berdoa (seperti mana yang dicatatkan dalam ayat 35):

(Ingatlah) ketika Isteri Imran berkata: "Ya Tuhanku, sesungguhnya aku bernazar kepadamu, apa yang ada dalam kandunganku (kelak) menjadi hamba yang mengabdi (kepada-Mu), maka terimalah (nazar itu) dariku. Sungguh, Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."

Ketika bernazar seperti itu, Imran dan isterinya menyangka mereka akan mendapat anak lelaki. Namun, yang lahir adalah anak perempuan yang diberi nama Maryam.

Maka ketika melahirkannya, dia berkata, "Wahai Tuhanku, aku telah melahirkan anak perempuan." Padahal Allah lebih tahu apa yang dia lahirkan. Dan laki-laki tidak sama dengan perempuan. "Dan aku memberi namanya Maryam, dan aku mohon perlindungan-Mu untuknya dan anak cucunya dari (gangguan) syaitan yang terkutuk." - Al-Imran, ayat 36.


Seperti mana yang telah dinazarkan (agar beribadat kepada Allah), Maryam kemudian diletakkan di bawah jagaan Zakaria (Nabi Zakaria). Beliau mempunyai bilik ibadah khusus di Baitul Maqdis. Setiap kali Nabi Zakaria melawatnya, pasti ada hidangan di sisinya. Pastinya bukan hidangan biasa. Nabi Zakaria bertanya, "Wahai Maryam, dari mana datangnya hidangan ini?" Jawab Maryam, "Itu dari Allah." Allah Maha Pemberi kepada siapa yang dia kehendaki.

Nabi Zakaria kemudian menadah tangan berdoa kepada Yang Maha Pemberi,

"Wahai Tuhanku, berilah aku keturunan yang baik dari sisiMu, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar doa". - Al-Imran, ayat 38.


Tidak lama kemudian, datanglah Jibril membawa berita kehamilan isterinya (mengandungkan nabi Yahya yang menjadi sekutu Nabi Isa kemudiannya). Ketika itu Nabi Zakaria sudah berusia 93 tahun. Isterinya pula mandul. 2 faktor ini menyebabkan Nabi Zakaria sukar mempercayai khabar dari Jibril. Lalu baginda meminta bukti dari Tuhan jika benar isterinya yang mandul itu sedang hamil.

Allah berfirman, "Tanda bagimu adalah engkau tidak berbicara dengan manusia selama 3 hari, kecuali dengan isyarat. Dan sebutlah nama Tuhanmu banyak-banyak, dan bertasbihlah (memujiNya)  pada waktu petang dan pagi." - Al-Imran, Ayat 41.


Dalam ayat seterusnya, diceritakan kelahiran Isa Al-Masih dari ibunya Maryam yang suci tanpa seorang bapa. Kisah kelahiran paling unik di dunia.

Nabi Isa terpilih dari keturunan yang mulia, dari datuknya Imran yang soleh, kemudian ibunya Maryam perempuan yang taat beribadat. Nabi Isa dikurniakan beberapa mukjizat.

Antara yang disebutkan dalam surah ini (ayat 49):
1. Berbicara ketika masih dalam buaian. (Mempertahankan ibunya Maryam dari terus difitnah Bani Israel kerana melahirkan bayi tanpa bapa).
2. Menghidupkan burung dari tanah.
3. Menyembuhkan orang buta sejak lahir.
4. Menyembuhkan penyakit kusta.
5. Menghidupkan orang mati.
6. Mengetahui apa yang dimakan dan makanan yang disimpan oleh seseorang.
7. Memahami kitab Taurat (diturunkan kepada Nabi Musa).
8. Diturunkan kitab Injil kepadanya.
9. Roh dan jasad baginda diangkat ke langit dan akan diturunkan kembali pada akhir zaman.

Sesungguhnya perumpamaan (penciptaan) Isa bagi Allah, seperti (penciptaan) Adam. Dia menciptakannya dari tanah, kemudian Dia berkata kepadanya, "Jadilah!" Maka jadilah sesuatu itu. -Al-Imran, ayat 59.

Pengajaran:
1. Ibu bapa perlu berdoa agar dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah.
2. Ibu bapa perlu mendoakan supaya anak-anak ter[elihara dari gangguan syaitan.
3. Allah Maha Berkuasa atas segala sesuatu, dan kuasa Allah melewati batas logik pemikiran manusia.
4. Doa mengubah nasib, walaupun mandul, isteri Nabi Zakaria tetap mampu hamil dengan izin Allah.
5. Nazar wajib ditunaikan.
6. Perempuan perlu memelihara kesucian diri.

No comments: