Friday, December 17, 2010

Hadiah kahwin yang bermakna buat pengantin

Oh, semua bermakna je! Hari tu hadiah hari jadi yang bermakna, sekarang hadiah kahwin yang bermakna pula. Maklum saja, musim cuti sekolah yang panjang macam ni memang tak menang kaki nak berkunjung ke semua kenduri. Tiap minggu ada je jemputan. Dah dijemput makan dan meraikan pengantin, kena juga bawa buah tangan aka hadiah kahwin kan. Kadang-kadang naik pening memikirkan hadiah yang sesuai buat si pengantin.

Dulu-dulu, hadiah kahwin paling glemer adalah gelas! Samada setengah dozen atau sedozen. Jika dikumpul-kumpul, gelas hadiah kahwin boleh diguna untuk hidang air pada tetamu yang datang. Beribu-ribu lemon hadiah gelas :).

Zaman sekarang, tetamu mengambil inisiatif mengajukan pertanyaan pada pengantin, yang dijawab "tak kisah lah hadiah apa pun". Ini jawapan pengantin yang malu-malu kucing takut dikata tamak dan tak senonoh pula nak minta macam-macam. Kalaulah boleh, memang mahu juga ringankan mulut minta hadiah rumah banglo sebiji, lengkap dengan segala hiasan dalaman, juga orang gaji. Tapi, minta hadiah macam ni, buat perabih air liur je. Sape nak bagi?

Jadi, standard hadiah kahwin direndahkan sedikit. Ada yang bijak menyenaraikan "wedding wishlist" dan diwar-warkan kepada kawan-kawan. Barangan yang biasa tersenarai adalah barangan keperluan rumah - peti ais, seterika, oven, microwave, vakum, set kutleri, rice cooking, penapis air, dan segala macam lagi. Barang-barang pakai sampai rosak seperti ini memang amat sesuai dan berbaloi untuk dihadiahkan kepada yang baru nak memulakan hidup berdua sebagai suami isteri.

Melihatkan senarai barang-barang di atas, harganya boleh tahan ni jika kena keluar duit sorang-sorang. Lainlah kalau pakat ramai-ramai kumpul duit dan beli ikut wishlist pengantin. Jadi, alternatif yang bijak adalah bagi buku! Ada macam-macam buku yang sesuai untuk suami isteri. Buku tboleh diguna dan dirujuk sampai bila-bila. Bukan setakat buku panduan rumahtangga, tapi boleh juga beri buku panduan pengurusan kewangan, koleksi resepi ringkas dan lazat, buku panduan dekorasi rumah, motivasi pengurusan emosi, panduan keibubapaan dan sebagainya.

Ini hadiah yang saya pilih untuk pengantin esok.


Selamat Pengantin Baru Huda! Semoga berbahagia dan kekal dalam rahmatNya hingga ke syurga

No comments: